tisdag 26 februari 2013

Det som kan gå fel....

Murphy´s law? 

Då tänker jag på Jack Nicholson... men när jag börjar leta på hans namn hittar jag inget. Jag ser däremot att Charles Bronson spelat Jack Murphy i filmen  "Murphys law" från 1986. 
Hmm, men det har väl med tiden att göra.
Snacket, filmerna...





Nu gällde det en dramapilot som heter 
Murphy´s law och som handlar om två medelålders systrar som hamnar lite snett i tillvaron.
Det var ett slutprojekt, 
för några studenter vid Medieinstitutets TV-produktionslinje. 



Vi skulle vara cafégäster på Tellus Bio&Café i Midsommarkransen där de två systrarna skulle sitta och prata.När jag kom fram höll man på att spela in en scen utanför en port på andra sidan gatan

.
Inne på caféet satt redan Gunilla, Anastatsia och ytterligare några statister. Efter ett tag dök också statistkompisen Maj-Lis upp.

Det var ett snabbt jobb. Inget gick fel... Trots Murphys lag




















Maj-Lis


 Fån Wikipedia

"Lagen" har fått sitt namn från ingenjören Edward A. Murphy, Jr. som experimenterade med raketslädar i USA:s flygvapen på 1940-talet. Arbetslaget där Murphy deltog försökte eliminera alla möjligheter för de tekniska anordningarna att misslyckas. Murphys ursprungliga formulering var: "Om det finns två eller fler sätt att göra något, och ett av dessa sätt leder till en katastrof, så kommer någon att göra det på det sättet".

Vardaglig användning av uttrycket 

Uttrycket "Murphys lag" har i folkmun förvandlats och beskriver alla typer av oturliga sammanträffanden, som att det bara tycks regna de dagar då man inte har med sig något paraply eller att man i snabbköpet alltid tycks hamna i den långsammaste kassakön. I denna betydelse används också uttrycket Lagen om alltings jävlighet eller Lagen om alltings inneboende ondska. Indirekta anspelningar som "Murphy är tillbaka" eller "nu är Murphy här" förekommer också.

Lagen har gett upphov till flera korollarier, mer eller mindre skämtsamma, såsom O'Tooles lag som lyder "Murphy var optimist".
En annan av dessa korollarier är Murphys andra lag, som mer hänvisar till den ursprungliga. "Om någonting inte kan gå fel, så går det fel i alla fall". Ett korollarium av Murphys andra lag finns i boken Liftarens guide till galaxen (Douglas Adams, 1979) och lyder: "När någonting som inte kan gå sönder går sönder, så sker det på ett ställe som är omöjligt att komma åt för att reparera."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar